zondag 29 november 2015

Terug thuis


Dit was de poort naar ons verblijf
We zijn thuisgekomen met een hoofd vol herinneringen en emoties. We zullen allen even tijd nodig hebben om alles te verwerken maar we willen jullie toch nog even iets over onze laatste dag vertellen.
Donderdag hadden we ’s morgens een ontmoeting met Mr.Amin de voorzitter van NWGF, de vakbond van de kledingsarbeidster. Hij vertelde over de moeizame strijd om het recht te krijgen zich te verenigen in een vakbond. Dat recht hebben ze nu en ze zijn volop bezig mensen te rekruteren om in zoveel mogelijk fabrieken vertegenwoordigd te zijn.  Na de ramp in Rana Plaza (24 april 2013) is alles wat in een stroomversnelling gekomen en zijn er al verschillende comités voor veiligheid en gezondheid opgericht. Hij zegt dat er echter nog heel wat werk te doen is en dat internationale samenwerking tussen de vakbonden heel belangrijk is.

Voor de laatste keer (overdag) trotseerden we het hectische, chaotische verkeer in en rond Dhaka.  Daar wennen we wel nooit aan!
We reden terug naar GK voor een uitgebreide babbel en evalutie van ons bezoek samen met dr. Kadir en andere mensen van GK. Hij vertelde dat naast het gezondheidswerk en sensibilisering in de dorpen ook het politieke luik belangrijk is. Het synergieprogramma dat ze opstelden samen met NGWF om bv. eerste hulp lessen aan de mensen van de comités voor veiligheid en gezondheid te geven is hier een vb. van. Ons bezoek werd door iedereen als positief ervaren en als een meerwaarde voor hun werking.
’s Avonds wachtte ons een afscheidsmoment met een cultureel programma waar vooral de jeugd van GK zich van zijn beste kant liet zien. Dansen en zelfs een stand-up comédien passeerden de revue. Op verzoek dansten we nog eens de Waka Waka. Tot slot bedankten wij op onze beurt alle mensen van GK die ons zo warm ontvangen hadden.




In het licht van een heldere maan zongen we samen, hand in hand, het universele lied: “We shall overcome”.  Een mooiere, veelzeggende afsluiter konden we ons niet bedenken!
We shall overcome (2x)
We shall overcome someday
Oh deep in my heart, I do believe
We shall overcome some day

Amra kurbo joy (2x)
Amra kurbo joy ek din
Moner gobire amra jenesi
Amra kurbo joy ek din

Wil je een van de inleefreizigers boeken om ons boeiend verhaal te brengen?
 Je vindt  alle informatie in de blok rechts
 op de blog "Zin in een getuigenis"


We overhandigden onze slogan in  het Nederlands
en  het Bengaals 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten