woensdag 25 november 2015

Ouderen wereldwijd



Wereldwijd is 12,3% van de bevolking ouder dan 60 jaar. Dat cijfer zal groeien tot 16,5% in 2030 en 21,5% in 2050. België heeft nu al een veel oudere bevolking (24,1%) dan Bangladesh en zal in 2050 mee aan de toplist staan met 32,6%. Hier maakt het land de komende jaren een grote inhaalbeweging. De levensverwachting is de laatste 10 jaar gestegen met 10 jaar. En het aantal zestigplussers, nu nog 7%, zal verdrievoudigen (21,5%) tegen 2050.

Tot zover de cijfers. Al is deze wereldwijze vergrijzing een geweldige vooruitgang, toch zijn de uitdagingen enorm. En politiek wordt er in de meeste landen nog te weinig naar antwoorden gezocht.
 
GK, OKRA en WS organiseerden in dit verband op 19 november een studiedag: “The ageing population and its challenges”. In het document dat OKRA en WS voor deze dag voorbereidden wordt onderlijnd dat – waar ter wereld je ook leeft – de uitdagingen gelijklopend zijn: een leefbaar inkomen, toegankelijke gezondheidszorg, mobiliteit en de rol en plaats van ouderen in de samenleving. De studiedag trok veel tijd uit voor het uitwisselen van ervaringen: wat organiseren ouderen zich in Bangladesh en in België om deze uitdagingen van antwoord te dienen. We konden OKRA en haar werking uitgebreid voorstellen. Tijdens de OKRA-voorstelling was het muisstil bij het 87-koppige publiek. Niet (enkel) uit beleefdheid. Dat konden we verstaan uit de tussenkomsten bij de open discussie met de aanwezigen.

Met deze studiedag heeft GK zich duidelijk geprofileerd en op de kaart gezet als het over ouderen gaat. Wij zijn blij dat we daartoe een steentje hebben kunnen bijdragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten