maandag 16 november 2015

GK beter leren kennen





Vandaag was een indrukwekkende dag met veel  info maar ook heel veel belevingsmomenten.
Na een verkwikkende nachtrust (bij meer dan 20°) vertrokken we naar Shimulia waar we het eerbetoon aan Nizam meemaakten. Hij was de eerste martelaar van GK (GK is de gezondheidsorganisatie waar we te gast zijn). Onderweg deden we heel wat indrukken op over het dagdagelijkse leven (markt, rijstarbeidsters, steenbakkerijen en opnieuw het chaotische verkeer).
Op GK  zelf wachtten de schoolkinderen ons op voor een welkomceremonie.
De rest van de voormiddag kregen we informatie van de verantwoordelijke Dr.Rezaul over  het ontstaan, de  geschiedenis en de werking van GK met speciale aandacht voor de sociale zekerheid. Een van hun belangrijkste doelstellingen is een betaalbare gezondheidszorg voor iedereen ook de allerarmsten.
In de namiddag gaf Ulrich een uiteenzetting over de werking van  OKRA met als doel een uitwisseling van ideeën rond het welzijn van ouderen wereldwijd. Er kwamen heel wat vragen van onze Bengaalse gastheren.
Nadien bezochten  we de medische universiteit waar professor Laila Parveen Banu heel gedreven over de opleiding van de paramedici en dokters praatte. Ze gaf veel aandacht aan studiekansen voor armen en in het bijzonder voor vrouwen.
Vandaar uit vertrokken we naar het farmaceutisch fabriekje van de organisatie. Boeiend om te zien hoe alles handmatig verpakt werd. Het doel van dit bedrijfje is betaalbare en betrouwbare medicatie op de markt brengen.
Tot slot bezochten we het ziekenhuis dit was voor velen onder ons even slikken.  Toch zijn de omstandigheden ten opzichte van de middelen die ze hebben aanvaardbaar. Voor zover wij het kunnen beoordelen krijgen de dokters een degelijke opleiding en is basishygiëne aanwezig.

GK besteedt de middelen die ze hebben met heel veel zorg.  Alle medewerkers van GK doen hun werk met een warm hart en veel enthousiasme.
Morgen gaan we door de bril van de ouderen hier naar hun leven kijken.

  

4 opmerkingen: