zaterdag 21 november 2015

Ernst en leute op het ouderenfestival


Vrijdag en zaterdag ging het Elderlyfestival door op het domein van GK. Het grote terrein werd ingenomen door kraampjes en infostandjes.  Deze informatie was  vooral gericht op ouderen en vrouwen (zoals zwangerschap, gezonde voeding, medicatie, het maken van compost om groenten te kunnen kweken, visuele voorstelling met poppen van familiale toestanden, …)
Via informatie en demonstraties kregen ouderen door de paramedici  de technieken aangeleerd om hygiënisch te leven . Ze kregen ook de kans om een gezondheidscheck te laten doen. 
Het festival ging dit jaar speciaal in deze periode door omwille van onze aanwezigheid.  De aandacht werd gevestigd op waarden waar OKRA en WS achterstaan. In 3 talen werd gepleit voor  “sociale zekerheid ”  “leefbaar pensioen voor iedereen” en “betaalbare zorg wereldwijd” waar OKRA in 2016 in België acties zal voor doen. Stafmedewerkers van  GK, de overheid, Jef Van Hecke als vertegenwoordiger van onze groep maar ook de ouderen zelf kwamen aan het woord.  Op de tweede dag lag de nadruk op de relatie tussen schoonmoeders en schoondochters. In Bangladesh is dit heel speciaal aangezien de schoondochter verplicht bij de schoonfamilie gaat inwonen.  Na de officiële sprekers kwamen schoonmoeder en schoondochters aan het woord en mochten Agnes De Groote en Marc Desmet getuigen over hoe het samenleven in België verloopt.
Na de officiële gedeeltes was er tijd voor leute en cultuur.  Wij leerden hen KUBB’en en zij lieten ons meegenieten van hun volksspelen. Na hun traditionele dansen mochten wij de Waka Waka van Shakira brengen. Ze reageerden heel uitbundig.
Tijdens de 2-daagse zagen we dat vele arme gezinnen een lunch aangeboden kregen.

Tussendoor hadden we veel boeiende gesprekken met de deelnemers en werd onze kijk op hun leefwereld weer verbreed. 

1 opmerking:

  1. Bij die leute tussen verschillende continenten... daar had ik wel bij willen zijn... :)

    BeantwoordenVerwijderen